Yemek Tarifleri :
Home » , , , , » Moka Express ile Evde Espresso Yapmak

Moka Express ile Evde Espresso Yapmak

Penulis : Unknown on 25 Şubat 2012 Cumartesi | 06:41

İtalya 'da içtiğim espressoların tadı hala damağımda!
Espresso dünyanın en bilinen  ve İtalyanlara özgü içeceklerinden biri. Çok yoğun bir kıvamı var gerçekten , birkaç yudum almak etkiliyor,  çok keyifli. İyi bir espresso kahve elde etmek ise  biraz  zahmetli.
Espresso ,Türk kahvesinden tamamen farklı bir yöntemle hazırlanıyor. Kavrulup, çekilmiş kahvenin içinden kaynayan su, yüksek basınçla(9-10 bar) çok kısa bir sürede geçmeli , böylece kahvenin aroması suya geçmiş oluyor.Espresso için kahve çekirdeklerinin tamamen ince toz halinde olmaması ve taze çekilmesi önemli. Su , kahvenin içinden geçtiği için Türk kahvesindeki gibi telve olmuyor. Yüksek basınçtaki suyun kahvenin içinden çok kısa sürede geçmesi kahvenin tadını da etkileyen en önemli unsur. Bu nedenle kahvenin adı İtalyanca 'da "Ekspres-çabuk " anlamına gelen "Espresso".
Espresso yapmak için mutlaka espresso makinesine ihtiyaç var ama İtalyan Bialetti firmasının 1936 yılında keşfettiği ve geliştirdiği "Moka Express " ile de espressoya yakın yoğun bir tat elde edilebiliyor.Moka express, evde espresso pişirmenin ucuz ve kolay yolu.Ocak üstüne yerleştirilen Moka , üst üste iki hazneli bir pişirme kabında oluşuyor. Alt haznede ısınan su belli bir basınçla orta yerdeki metal filtreye konmuş kahvenin içinden geçerek üst hazneye doluyor. Espressonuzun üzerinde açık kahve renginde bir köpük olmalı.Köpüğü  elde edebilmek ise  kullandığınız kahvenin    ne kadar taze  olduğuyla  ve  Mokanızın  yüksek   basınca  ne  kadar çabuk  gelebildiğiyle ilgili.  Bunun için Bialletti den üzerinde köpüğüyle espresso yapabilen  Bialetti Brikka  modelini  tercih edebilirsiniz.
MOKA Expres ile  Espresso Yapımı

1.Alt hazneye, basınç subabına kadar olan kısmın yarısına gelecek şekilde sıcak  su doldurun.

2.Filitreyi alt hazneye oturtun ve içini taze öğütülmüş özel espresso ile doldurun .
3. Kahveyi elde edeceğiniz üst hazneyi yerine yerleştirin ve sıkıca kapatın.
4. Mokayı ocak üstüne yerleştirip ,yüksek ateşte ısıtmaya başlayın.
5.Moka ne kadar çabuk yüksek basınca ulaşırsa kahve o kadar lezzetli olur.
6. Birkaç dakika sonra espressonuz hazır olacak.Fokurdama  sesinden  sonra  mokanın   kapağını açıp  kontrol  edin  altını   kapatın.  Kahvenizi fincana   boşaltın.  Şeker ekleyebilirsiniz.

Bu Tarifi Paylaş :

Yorum Gönder

 
Copyright © 2011. Yemek Tarifleri . All Rights Reserved.
2013- Powered by Blogger